Suomalainen Counter-Strike-skene – onko KOVA Suomen tärkein nykyjoukkue?

Suomalainen Counter-Strike-skene – onko KOVA Suomen tärkein nykyjoukkue?

Vielä vuonna 2020 pystyimme lukemaan uutisista suomalaisjoukkue Encen menestyksestä kansainvälisissä CS:GO:n suurturnauksissa. Miljoonia euroja palkintorahoja kerännyttä legendaarista suomalaisjoukkuetta ei kuitenkaan enää ole, vaan pelaajavaihdoksien takia Encen CS:GO-joukkue on tänä päivänä täysin ulkomaalaisvahvisteinen. 

Samalla viimeiset pari vuotta suuri suomalaismenestys on saanut odottaa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että innostus kilpapelaamiseen olisi hiipunut. Taustalla on tehty ja tehdään jatkuvasti työtä hiki hatussa, jotta voitaisiin tuottaa uusia menestyksekkäitä suomalaisjoukkueita. Yksi näistä suurista kehityspoluista on uuden eSM-sarjan luominen.

Suomalaiset ovat innokkaita pelaajia, joiden pelihalu ei todellakaan ole hävinnyt viime vuosien hiljaiselon takia. Se on tuottanut skenelle jopa uusia huippujoukkueita, joista Encen seuraajaksi ennustettu Havu on yksi. Muita uusia menestyjiä ovat olleet esimerkiksi KOVA ja Exen Esports. 

Elektronisen urheilun Suomen mestaruus

ESM-liiga on Suomen elektronisen urheilun liiton ja TBZ esports Oyn yhteistyön tuloksena syntynyt uusi CS:GO:n esports-sarjajärjestelmä. Se on jatkoa muille jo viisi vuotta järjestetyille erilaisille suomenmestaruusturnauksille. Sitä pelataan Mestaruussarjassa ja kolmessa Divarissa, joista voi nousta Mestaruussarjaan ja päinvastaisesti Mestaruussarjasta voi tippua 1. Divariin sekä aina alaspäin.

Voittaja saa 5 000 euron palkinnon ja joukkue kruunataan Suomen mestariksi. Uusi eSM-liiga on järjestäytyneempi kuin aikaisemmat versiot, mikä luo selkeän runkosarjan ja palkintojärjestelmän alalle. Samalla siihen voi osallistua kymmenet joukkueet aina 3. Divarista asti, joka tarjoaa kehitys- ja nousumahdollisuuksia ihan uusillekin alalle tulijoille.

Uusia pelaajia koulutetaan laajasti

Joukkueiden omien harjoittelujen ja kilpapelaamisen rinnalla Suomessa koulutetaan aktiivisesti uusia esports-ammattilaisia ihan ammattikouluissa. Koulutus auttaa harrastelijapelaajia löytämään tiensä ammattilaisuuteen sekä saamaan avaimet menestyksekkäämpään pelaamiseen.

Tänä päivänä KOVA-organisaatio tekee yhteistyötä esimerkiksi Kajaanin ammattikorkeakoulun ja Järviseudun ammatti-instituutin kanssa luomalla kouluihin vastuulliseen pelaamiseen suuntautuneita e-kilpapelaamislinjoja. Kyseessä on aivan uusi konsepti.

Tätä ennen koulutusta on saanut muun muassa Ahlmanin kansanopistolla Tampereella ja Espoossa. Koulutusohjelmat eivät kuitenkaan ole helppoja ja hyvin moni on voinut jättää ne kesken pelkästään harjoittelun tuoman rasituksen ja paineen takia. Mielenkiinto niitä kohtaan on kuitenkin jatkuvassa kasvussa. 

Videopelaamisen kaikki muodot kiinnostavat suomalaisia

Counter-Strike: Global Offensive ei ole ainoa videopeli, josta suomalaiset ovat kiinnostuneet. Suomessa pelataan jopa yllättävän ahkeraan ja monipuolisesti verrattuna muuhun maailmaan. Vapaa-ajanviettotapana pelaaminen on ollut selkeästi kärkipaikoilla jo pitkään. 

Sama voidaan sanoa rahapelaamisesta, jossa suomalaiset ovat vuosi toisensa jälkeen keulineet kärjessä. Netti on mahdollistanut kaiken pelaamisen ja sen tiedon helpon levinneisyyden ja kehitystyön. Esimerkiksi löydät kätevästi listan kasinoista ilman lisenssiä – 10 parasta vain yhdellä klikkauksella.

Suomen esports-pohjaa rakennetaan vauhdilla

Vaikka Suomi innostui esportsista melko myöhään verrattuna muuhun maailmaan, se ei ole kuitenkaan ollut mitenkään esteenä kehitystyölle. Lukuisat esports-koulutuslinjat ja yhteistyö huippujoukkueiden kanssa on tärkeä pohja tulevaisuuden menestykselle. Kansainvälisiltä areenoilta saatu kokemus saadaan heti hyödynnettyä akatemiajoukkueissa ja eSM-sarjassa.