Miten valita sopiva pelituoli?

Miten valita sopiva pelituoli?

Tietokonepelaamiseen kuuluvat erilaiset varusteet, joiden avulla pelaamisesta saadaan mahdollisimman mukavaa. Pelituoli on oleellinen osa ergonomista pelaamista, jossa miellyttävyys ja sujuvuus luovat otolliset olosuhteet. Tarkastelemme hyvän pelituolin ominaisuuksia tässä artikkelissa tarkemmin. Tämä artikkeli on sponsoroitu.  

Jos pelaamista harrastaa tosissaan, kannattaa ergonomiaan panostaa. Sillä voi edistää nautinnollista pelaamista ja ehkäistä tietokonetyöskentelyyn liittyviä haittoja. Pelituoleja on nykyään runsaasti ja niiden kiinnostus ja suosio alkoivat kasvaa pelaamisen ammattimaistuessa. Yleisö alkoi vähitellen hamuta samanlaisia tuoleja kuin elektronisen urheilun tähtipelaajilla.  

 

Pelituoleja joka lähtöön

Pelaaminen on nykyään erittäin suosittu harrastus ja sen parissa toimitaan aktiivisesti Suomessakin. Siihen liittyviä tuotteita ja laitteita ostetaan myös ahkerasti. Pelituoleja on nykyisin joka lähtöön ja mallit alkavat perustuotteista ja päättyvät erittäin kehittyneisiin malleihin.  

Vertailua kannattaa harrastaa ennen ostopäätöstä ja netistä löytyy monia palveluita, joissa verrataan esimerkiksi elektroniikkatuotteita. Lue lisää osoitteessa Vertaatuote.fi ja tutustu tuotteiden ja palveluiden vertaamiseen netissä tarkemmin.  

Pelituoleissa on mallista ja laadusta riippuen erilaisia ominaisuuksia. Niihin kannattaa tutustua tarkemmin, jotta tietää paremmin omista tarpeista. Monissa malleissa tarjotaan esimerkiksi tukea ristiselälle, joka voi rasittua pitkistä istunnoista. Lisäksi pelituoleista voi löytyä miellyttävä niskatyyny, joka niin ikään ylläpitää ergonomista asentoa. Tuolin korkeutta voi usein säätää ja niistä voi löytyä erivahvuisia istuintyynyjä.  

Alkeellisemmat pelituolimallit eivät poikkea tavallisesta toimistotuolista, mutta toisessa ääripäässä voi tutustua jo varsin kehittyneisiin tuoleihin, joissa on pyritty ottamaan kaikki mahdollinen huomioon. Hinnatkin vaihtelevat muutamista kympeistä tuhansiin euroihin.  

Budjetoinnissa kannattaa myös muistaa, että ergonomiseen pelailuun kuuluvat myös kunnolliset pelihiiret, kuulokkeet ja näppäimistöt. Lisäksi kokonaisuus sisältää laadukkaan valaistuksen ja riittävän ilmastoinnin.  

 

Lattiakäyttöiset ja pöytien ääreen tarkoitetut pelituolit 

Pelituolit jaetaan käytännössä kahteen eri kategoriaan. Ne ovat pöydän äärellä käytettävät pelituolit ja ajopeleihin tarkoitetut lattiatuolit. Viimeisimmästä mallista käytetään myös nimitystä ajopenkki. Molemmissa pelituolimallissa on puolensa ja ne kannattaa valita oman tarpeen mukaan.  

Pelituolit, jotka on tarkoitettu pöytien ääreen muistuttavat pitkälti tavallisia toimistotuolia. Ne sisältävät erillisen jalustan, joka on istutettu usein renkaiden päälle. Se sisältää myös varsinaisen istuinosa, jossa on puolestaan käsinojat ja selkänoja.  

Tällaisen tuolin korkeutta ja käyttökulmaa voi usein säätää. Myös käsinojat ovat usein säädettäviä, mutta niitä tarjotaan myös kiinteällä korkeudella. Pöytien ääreen tarkoitetuissa pelituoleissa on tavallisesti tukeva pehmuste, joka tukee selkää ja pakaroita.  

Ajopenkit tunnetaan niin sanottuina lattiakäyttöisinä pelituoleina ja ne on rakennettu tyypillisesti metallirakenteisen alustan päälle. Ajopenkeissä ovat tyypillisiä myös yhdysrakenteinen teline, joka on suunniteltu rattiohjaimia ja polkimia varten.  

Peliohjaintelinettä pystyy usein säätämään syvyyssuuntaan, jotta eripituiset pelaajat voivat käyttää tuolia. Teline sisältää yleensä kiinnitysmahdollisuuden, jolloin ratin ja polkimet kiinnittyvät tukevasti telineeseen. Osa ajotuoleista on jopa niinkin käteviä, että ne voi taittaa kokoon. Silloin ne mahtuvat pienempiin varastoihin tai ne voi ottaa helpommin mukaan esimerkiksi kesämökille sadepäiviä varten.