Mitä esports-pelejä Suomessa pelataan eniten?

Mitä esports-pelejä Suomessa pelataan eniten?

Kilpapelaaminen eli esports on erittäin suosittua Suomessa ja ulkomailla. Varsinkin kansainvälisiä liigoja sekä turnauksia seurataan ympäri maailmaa ja parhaimmillaan katsojaluvut ylittävät sadat miljoonat. Suomalaista menestystä esports-areenoilla on tuonut muun muassa ENCE.

Menestyksen innoittamana suomalaiset urheiluseurat ovat perustaneet vauhdilla omilla esports-joukkueita ja lajia voi jopa opiskella muutamassa oppilaitoksessa Suomessa. Lisäksi esports on kerännyt ympärilleen muita ilmiöitä, kuten striimaukset ja vedonlyönnin, jotka kummatkin ovat hurjan suosittuja.

Esports käsittää tänä päivänä lukuisia eri video-, konsoli- ja mobiilipelejä, joten seuraavaksi tutkimme lähemmin niitä pelejä, joita Suomessa pelataan eniten. 

Counter-Strike: Global Offensive

Kansainvälisesti suurin ja pelatuin peli on Counter-Strike: Global Offensive, joka tunnetaan myös paremmin lyhenteellä CS:GO. Kyseinen peli on tuonut myös suomalaispelaajille eniten menestystä. Nykyään tämän pelin jokaiset ottelut ja turnaukset televisioidaan tai striimataan netissä, koska sillä on jättimäinen kannattajakunta.

CS:GO on taktinen ensimmäisen persoonan ammuntapeli, jota pelataan viiden hengen joukkueina. Tavoitteena on kukistaa vastakkainen joukkue pommeilla, aseilla ja hyvällä pelitaktiikalla. Peliä pelataan lyhyinä, pari minuuttia kestävinä kierroksina.

Dota 2

Dota 2 on CS:GO:n tavoin joukkuepeli, mutta kyseessä on kuitenkin taisteluareenamoninpeli. Sen pelaaminen ei ole helppoa ja kahden joukkueen välinen yksi ottelu voi kestää jopa tunnin. Tavoitteena on tuhota vastustajan tukikohta ja jokainen joukkueen jäsen on jokin hahmo, jolla on omia vahvuuksia, erikoistaitoja ja heikkouksia. 

Suomalaiset ovat menestyneet lajissa mainiosti, ja Suomi on kerännyt pelistä kolmanneksi eniten voittorahoja vain suurmaiden Yhdysvaltojen ja Kiinan jälkeen. Sen merkittävin esports-turnaus on The International, jonka palkintopotti on miljoona dollaria. Dota 2:n turnausohjelmasta vastaa pääsääntöisesti Valve.

League of Legends

League of Legendillä eli LoLilla on yli 100 miljoonaa pelaajaa kuukaudessa. Se kertoo jo merkittävästi siitä, kuinka suositusta pelistä on kyse. Sen idea on melko sama kuin Dota 2:ssa eli kyseessä on taisteluareenamoninpeli ja sitä pelataan viiden hengen joukkueina. Tavoitteena on tuhota vastustajan nexus. 

LoL:issa menestyminen vaatii kuitenkin timanttisen kovaa joukkuetaktiikkaa ja pelisilmää. Suomalaisittain esports-menestystä on saatu varsinkin pelin julkaisun alkuaikoina, mutta sitä pelataan ja seurataan ahkerasti myös Suomessa tänä päivänä. Pelin kärkipelaajat löytyvät kuitenkin Koreasta. 

Suomalaisten erikoissuosiossa olevat pelit

Jotkut videopelit ovat sellaisia, joita vain suomalaiset pelaavat ahkerammin ja niistä käydään jopa vuosittaiset SM-kilpailut. Niitä ovat kaikki alla olevat videopelit.

NHL

Vuosittain julkaistava NHL on yksi pitkäikäisimmistä konsoli- ja tietokonepelisarjoista ja suomalaisten erikoissuosiossa. Sitä pelataan ensinnäkin yksinpelinä siten, että pelaaja hallitsee yhtä jäällä olevaa pelaajaa ja peliohjelma muita pelaajia. 

Moninpelissä taasen jäällä on samanaikaisesti kuuden eri konsolipelaajan ohjaamaa jääkiekkoilijaa. Voittaja on se, joka saa eniten pisteitä tekemällä maaleja. Suomenmestaruudesta kilpaillaan niin yksin- kuin moninpelitasolla. Voittaja saa yksinpelistä 2 500 euroa ja moninpelissä 3 500 euroa.  

Rocket League

Rocket League eli Rakettiliiga on pelattavissa niin konsolilla kuin tietokoneella. Se on hauska tapa pelata niin sanotusti jalkapalloa rakettiautoilla, joilla voidaan esimerkiksi hyppiä ja kiipeillä seinillä. Yksi peli kestää viisi minuuttia, jota voidaan pidentää jatkoajalla. 

Muista peleistä poiketen Rocket League voidaan pelata useissa eri muodoissa: yksin-, kaksin-, kolmin- tai nelinpelinä. Suuremmat turnaukset pelataan aina kolmen hengen joukkueina. Se on yksi suosituimmista Twitch-palvelun striimipeleistä, joita seuraa parhaimmillaan miljoonat katsojat. 

Digital Racing – digitaalinen rata-autoilu

Tässä lajissa ei ole kyse yhdestä pelistä, vaan peligenrestä, josta käydään niin ikään SM-kilpailut. Suomalaiset ajajat ovat olleet vuosikymmenien ajan menestyneitä lukuisissa autokilpailuissa, joten seuraava luonnollinen vaihe onkin ajaa kilpaa digitaalisesti. SM-ottelut ajetaan iRacing-ajosimulaattorilla.

Siinä pelaaja voi valita erilaisista kilpa-ajolajeista, autoista ja radoista. Esportsissa sitä pelataan moninpeleinä ja siitä voidaankin löytää käynnissä olevia kilpailuja mihin aikaan tahansa vuorokaudesta. Sen SM-kilpailut järjestetään Suomen MM-rallin eli Rally Finlandin yhteydessä. 

Esportsiin lisätään jatkuvasti uusia pelejä

Muutaman jätin, kuten CS:GO:n, Dota 2:n ja League of Legendsin, rinnalla esports-turnauksia järjestetään jatkuvasti yhä uudemmista video- ja konsolipeleistä. Niitä ovat olleet esimerkiksi Valorant, FIFA-jalkapallopelit ja NBA 2K – sekä uusia lisätään jatkuvasti uusien julkaisujen myötä.

Esportsin kehitys ei siis ole missään vaiheessa pysähtynyt, vaan se jatkaa muuttumistaan ja samalla suomalaiset yrittävät löytää yhä vahvemmin paikkansa suosittujen pelien kärjestä. Suomen vahvuuksia ovat pelaajien hyvä itsehillintä, taito ja intohimoisuus sekä se, että lajia tuetaan laajasti.